امروزه سرطان انتهای روده بزرگ دومین عامل مهم مرگ های سرطانی به شمار می رود و سالانه مرگ بیش از ۵۰۰۰۰ نفر را در ایالات متحده امریکا سبب می شود. در حالی که احتمال ابتلا به سرطان تحت تأثیر رفتارهای گوناگون ناشی از سبک زندگی است، تحقیقات، رژیم غذایی را عامل اصلی پیشگیری و درمان این بیماری معرفی می نمایند.
پزشکان حدود ۸۰ درصد موارد سرطان انتهای روده بزرگ را به رژیم غذایی نامناسب نسبت می دهند. این رژیم های غذایی حاوی مقدار زیادی گوشت قرمز و فرآوری شده و نیز چربی هستند، که هر دو خطر ابتلا به سرطان را تا ۵۰ درصد افزایش می دهند. تحقیقات نشان می دهند میزان برخی ترکیبات نیتروژن دار(N-nitrosocompounds) در خون شرکت کنندگانی که گوشت قرمز مصرف می کنند نسبت به گیاهخواران بیشتر بوده است. این ترکیبات می توانند به تغییر در DNA و در نتیجه رشد سلول های سرطانی منجر شوند. به علاوه، کبد برای کمک به جذب این چربی ها صفرا ترشح می کند. در طی فرآیند هضم، صفرا در روده به فرآوری این چربی ها می پردازد. متأسفانه باکتری ها می توانند صفرا را به ترکیب جدیدی به نام اسیدهای صفراوی ثانویه تغییر دهند. محصولات گوشتی حاوی هر دوی این مواد یعنی چربی و باکتری های مورد نیاز برای تبدیل صفرا به مواد سرطان زا هستند. مواد فیتوشیمیایی موجود در میوه ها، حبوبات و سبزیجات مانع چنین فرآیندی می شوند.
روش های پخت نیز ممکن است احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهند. بر اساس مطالعه ای که در مجله امریکایی همه گیرشناسی (The American Journal of Epidemiology) به چاپ رسیده است، سرخ کردن خطرناک ترین روش پخت است زیرا به شکل گیری آمین های هتروسیکلیک (ترکیبات سرطان زا) در محصولات گوشتی منجر می گردد.
سبک زندگی می تواند احتمال ابتلا به سرطان و سایر بیماری ها را در سنین بالا به شدت کاهش دهد. تحقیقات نشان می دهند رژیم های غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات و حاوی فیبر زیاد، به علت داشتن ترکیبات ضد سرطان و آنتی اکسیدان ها، خطر ابتلا به سرطان کولون (روده بزرگ) را کاهش می دهند. فیبر سرعت هضم را افزایش می دهد و باعث دفع سریع تر مواد سرطان زا و جذب صفرای اضافی می گردد.
چه مواد غذایی به پیشگیری از سرطان انتهای روده بزرگ ( کلورکتال) کمک می کنند؟ از چه مواد غذایی باید پرهیز کرد؟
حذف محصولات فرآوری شده تهیه شده از گوشت قرمز که حاوی مقدار زیادی ترکیبات سرطان زا هستند و در پیش گرفتن رژیم غذایی سرشار از گیاهان می تواند به پیشگیری از سرطان انتهای روده بزرگ کمک نماید. به ویژه سبزیجات چلیپایی همچون کلم، کلم بروکسل و بروکلی می توانند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند. محققان دریافته اند پوست سیب می تواند رشد سلول های سرطانی را ۴۳ درصد کاهش دهد و پخت هویج می تواند میزان آنتی اکسیدان های ضد سرطان آن را سه برابر کند. سایر مواد غذایی حاوی فیبر بسیار همچون غلات کامل و حبوبات را نیز از یاد نبرید.
مترجم: طاهره کیائی
منبع: Physicians Committee for Responsible Medicine (pcrm.org)
باز نشر : آکادمی یوگا مازندران
http://www.yogaacademy.ir